Jean Dulieu [Paulus de Boskabouter]

Jean Dulieu [Paulus de Boskabouter]

13 april 1921 - 29 november 2006
Jean Dulieu was tekenaar en schrijver. Hij is de bedenker van Paulus de Boskabouter.

Hij is geboren te Soest als Jan van Oort en is een zoon van de zanger Hendrik van Oort, en een kleinzoon van de tekenaar Johan Braakensiek. Zijn pseudoniem Jean Dulieu is de Franse vertaling van Jan van Oort. Het werd eerder door zijn vader gebruikt voor het publiceren van liederen.

Van Oort studeerde viool aan het conservatorium en werd vervolgens violist bij het Concertgebouworkest. Tijdens de Hongerwinter nam hij ontslag bij het orkest, om zich op tekenen toe te leggen. Hij maakte een ontwerp van twaalf verschillende kabouters, en liet zijn vrouw de beste uitkiezen. Deze werkte hij uit tot stripfiguur.

Zijn eerste Paulus-strip verscheen in 1946 in het dagblad Het Vrije Volk. In totaal maakte Van Oort ongeveer 80 Paulus de Boskabouter-strips. Daarnaast tekende hij in 1953 voor Albert Heijn de strip 'Boffie en Buikie in de Knoop'. Van 1955 tot 1964 werd Paulus de Boskabouter als radiohoorspel uitgezonden. Van Oort deed alle stemmen zelf, behalve die van Prinses Priegeltje die door zijn dochter Dorinde van Oort werd ingesproken. Daarnaast schreef Van Oort ook Paulus-kinderboeken, een maakte hij Paulus-animatiefilmpjes. Vanaf 1967 maakte hij 39 Paulus de Boskabouter-poppenfilmpjes van 10 minuten voor het NTS-programma Monitor. Hiervoor maakte hij alle marionetten zelf. De filmpjes werden ook uitgezonden in het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland, Canada en Australië.

Van Oort's boek Paulus de hulpsinterklaas werd in 1962 bekroond als beste kinderboek, en hij ontving een Edison voor een grammofoonplaat van een van de Paulus-verhalen. Zijn werk als striptekenaar werd in 1981 bekroond met de Stripschapsprijs. Hij stopte in 1984 met de Paulusboeken.

Met name dat Dulieu alle stemmen zelf insprak maakte hem tot een uniek persoon die een mooie nalatenschap achterlaat voor alle kinderen.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         21 t/m 40 van 66        Volgende >
met die verhalen ben ik groot geworden (opgegroeid) bedankt voor al dit moois

claudia 
Op 5 januari 2007
om 20:04 getekend door:
c.l.a.u.d.i.a. .f.r.a.n.x.
Dit is niet ok
Paulus en Wawwa was mijn lievelingsboek. pappa heeft het zoveel voorgelezen! ik heb er zelfs mijn naam aan te danken.
Dank voor de prachtige avonturen! 
Op 4 januari 2007
om 17:30 getekend door:
D.o.r.i.n.d.e.
Dit is niet ok
Woorden van dank voor een uitmuntend verteller die ons als kind op woensdag- en vrijdagavond om 7 uur (?) aan de radio kluisterde. Toen uit de publicaties in de VARA-gids bleek dat deze fantastische verhalen ook door hem waren getekend, steeg de bewondering voor deze man. Later kwamen delen van zijn verhalen op cassette uit, een verplichte aanschaf uiteraard. De muziek van Frederic Curzon en de stem van Jean na 30 jaar weer te horen was een genot. 
Op 1 januari 2007
om 22:43 getekend door:
D.i.c.k. .S.n.i.j.d.e.r.
Dit is niet ok
De enige echte stemmen van al die figuren uit het bos, totaal verschillend en met heel veel humor; de André Van Duin avant la lettre voor kinderen en volwassenen. Alle nabootsingen van de herhaalde serie op TV uit de jaren '80 (of '90) waren goed bedoeld maar konden nooit Jean Dulieu evenaren. Nog veel dank aan alle leuke herinneringen aan UW bosfiguren rondom de kabouter! 
Op 23 december 2006
om 21:09 getekend door:
J.a.k.o.b. .G.r.i.t.
Dit is niet ok
Als kind altijd slapen met paulus de boskabouter en de volgende dag met Het klokje van 7 uur en dus? maar met paulus de boskabouter sliep ik het liefst in. Dank je wel JEAN DULIEU 
Op 16 december 2006
om 12:53 getekend door:
H.e.n.k.
Dit is niet ok
als kind keek ik altijd naar paulus de boskabouter en daarna moest ik altijd naar bed zal die tijd nooit vergeten hoe klein ik ook was.
Dank je wel voor die mooie tijd.
R.I.P xxx Marinette 
Op 16 december 2006
om 3:33 getekend door:
M.a.r.i.n.e.t.t.e.
Dit is niet ok
ik heb altijd genoten van je serie vond hem geweldig zeker eucalipta ja heerlijk kennen jullie paulus al paulus de boskabouter.nu ik het zing mijn kleine zingt mee.

rust zacht jean 
Op 15 december 2006
om 18:06 getekend door:
m.e.v.r. .w.e.s.t.e.r.b.r.i.n.k.
Dit is niet ok
Lieve Jean,

Je was fenominaal met je stemmetjes die je gebruikte voor de serie Paulus de boskabouter.Heel fijne herinneringen aan m.n jeugd.

Vertel je verhalen door daar boven. 
Op 15 december 2006
om 17:58 getekend door:
B.e.r.t.u.s.
Dit is niet ok
Dag Paulus, dag. 
Op 15 december 2006
om 14:37 getekend door:
T.h.e.o.
Dit is niet ok
Als kind in de jaren 50 zaten wij s'avonds om 1900 uur aan de radio gekluisterd als Paulus de Boskabouter er op was. Dat heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt en dat ben ik nooit vergeten. Een mooie herinnering. Jean rust zacht. 
Op 15 december 2006
om 10:01 getekend door:
J.o.h.a.n.n.a.
Dit is niet ok
rust in vredeje heb het verdiend 
Op 15 december 2006
om 8:56 getekend door:
o.l.a.f.
Dit is niet ok
Ik was acht jaar oud toen de VPRO een groot aantal radiouitzendingen van Paulus terugvond en uitzond. De boeken kende ik toen al geruime tijd, maar de betovering die over me kwam met het beluisteren van de prachtige hoorspelserie was zo sterk dat ik 'm nu nog voelen kan... Dat deed deze man allemaal alleen... in zijn eentje. Een groot kunstenaar is overleden. Ik wens familie en vrienden sterkte met het gemis van Jan van Oort. Voor mij zal hij altijd blijven bestaan in zijn ontroerend mooie werk... 
Op 15 december 2006
om 2:06 getekend door:
F.r.a.n.k. .A... .J.o.c.h.e.m.s.e.n.
Dit is niet ok
Jean Dulieu paulus
He was een geweldige tijd en heb in mijn kinderjaren met plezier gekeken
naar de serie Paulus de Boskabouter deze
is er niet meer helaas.
Rust zacht Jean 
Op 13 december 2006
om 21:30 getekend door:
D.i.c.k. .W.i.a.r.d.a.
Dit is niet ok
Het is een aanrader voor eenieder relevante websites te bekijken, voor het bestellen van Paulusboeken, Paulus luistercd's en Paulus luistercasettes. Jean Dulieu heeft ons een prachtige erfenis nagelaten, moge hij na zoveel creatieve arbeid eindelijk eens goed uitrusten. Ook Jan van Oorts oudste dochter Dorinde van Oort alias 'Prinses Priegeltje'is schrijfster geworden, haar 4 boeken
worden ook bijzonder gewaardeerd. 
Op 13 december 2006
om 14:01 getekend door:
C.h.a.n.t.a.l.
Dit is niet ok
Ik heb genoten van de verhalen van Paulus en heb de boekjes uit mijn jeugd nog steeds. Ze worden gekoesterd. Dankjewel voor die prachtverhalen Jean.
Rust zacht. 
Op 13 december 2006
om 12:10 getekend door:
A.
Dit is niet ok
De kabouters zitten op dit moment lekker met hem een dikke joint te roken, hij geniet. Rest in peace 
Op 9 december 2006
om 21:38 getekend door:
l.o.e.s.o.e.h.
Dit is niet ok
Paulus hoort bij mijn kinderjaren. Later had ik een collega die het stemmetje ook heel goed na kon doen. Ik herinner met nog dat ik de naam Dulieu vroeger als kind niet kon uitspreken... Weer een grootheid weg. Veel sterkte voor de nabestaanden. 
Op 9 december 2006
om 2:06 getekend door:
J.e.r.o.e.n.
Dit is niet ok
paulus is uit mijn jeugdtijd...en leeft voor altijd voort...rust zacht,, 
Op 7 december 2006
om 20:03 getekend door:
s.y.l.v.i.a.
Dit is niet ok
Ons medeleven met het overlijden van Jan.
We hebben hem leren kennen als een warme,
sympathieke man, wat ook in zijn werk tot
uitdrukking kwam.Met veel waardering denken we aan hem terug.
Elly Wiegel-Ruijs, voorm. Galerie Clemar 
Op 6 december 2006
om 16:14 getekend door:
E... .W.i.e.g.e.l.-.R.u.i.j.s.
Dit is niet ok
dankjewel voor zoveel glimlachen bij het lezen van je boeken. ik versierde zelfs een vriendin door haar uit paulus voor te lezen. Maar niet zo mooi als jij hoor. Rust zacht Jean Dulieu 
Op 6 december 2006
om 13:40 getekend door:
v.i.n.c.e.n.t.
Dit is niet ok
< Vorige        1 2 3 4       Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Renson
op 2 december 2006

Contact met beheerder >
Contact met Renson:


  annuleren

Register verlengen >
Voor dit register is het helaas niet mogelijk een boekje te maken.
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto